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i9 Thank you for your letter of October 9, 2002, on behalf of the members of the Air 
Transport Association (ATA) requesting guidance on the refundability of the 
Transportation Security Administration’s (TSA) September 1 lth Security Fee to ticket 
purchasers who do not travel on their scheduled flights, particularly where the tickets are 
nonrefundable and have no value toward future travel. In addition, you inquire as to 
whether carriers or TSA should provide refunds of September 1 1 th Security Fees to ticket 
purchasers, as it is common for carriers to have already remitted to TSA the actual fees 
collected from ticket purchasers. You note that ATA is also seeking guidance from the 
U.S. Department of Agriculture, the Immigration and Naturalization Service, and the 
Customs Service on their passenger fee refund requirements. Finally, you refer to 
Revenue Ruling 89-109, in which the Internal Revenue Service held that, to the extent 
that airlines do not refund the cost of airline tickets to passengers, the attributable taxes 
are due to be remitted to the Government. 
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On October 10, TSA placed a copy of your letter in the Department of Transportation’s 
Docket Management System (DMS) for public review. The DMS is accessible online at 
http://dms.dot.gov - and your letter is identified as item 57 in Docket No. TSA-2001- 
11 120. TSA also placed a copy of this response in that docket. 

Under 49 CFR Part 1510, air carriers and foreign air camers are required to collect 
September 1 lth Security Fees, hold them in trust for TSA, and remit them to TSA by the 
end of the month following the calendar month in which the transportation was sold. 
These carriers are responsible for the safekeeping and accounting of these fees. While 
Part 1510 does not address in detail how refunds are to be handled, it clearly indicates 
that air carriers and foreign air carriers are responsible for refunding September 1 l* 
Security Fees to ticket purchasers. Specifically, it provides that “[alny changes by the 
passenger to the itinerary that alter the number of enplanements are subiect to additional 
collection or refund of the security service fee by the direct air carrier or foreign air 
carrier as appropriate.” 49 CFR 5 15 10.9(b) (emphasis added). When a ticket purchaser 
does not use a ticket for air transportation and the ticket then expires or loses its value, 
the September 1 l* Security Fee involved is subject to a refund by the collecting carrier to 
the ticket purchaser. If such a ticket purchaser requests a refund of the September 1 l* 
Security Fee collected, the carrier must provide the requester with a full refund of the fee. 
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TSA is considering promulgating further details concerning refunding September 1 lth 
Security Fees, as will be reflected in the Final Rule for 49 CFR Part 1510. In any case 
where an air carrier does not refund September 11 th Security Fees to the ticket purchaser, 
the fees must be remitted to or remain with TSA. 

Where a carrier remits a September 1 l* Security Fee to TSA and then refunds the fee to a 
ticket purchaser, the carrier may offset the refund by deducting it from the September 11* 
Security Fees remitted to TSA for the month in which the refund is provided. In such 
circumstances, the carrier must keep auditable records of the refund, as required by 49 
CFR 1510.15. The carrier must also accurately denote the refund in its quarterly report 
of September 11" Security Fees imposed, collected, refunded and remitted, as required 
by 49 CFR 1510.17, as amended. 

If you need further assistance, please contact me at (202) 385-1209. You may also 
contact Steven Cohen in the Office of the Chief Counsel at (202) 493-1216. 

Sincerely, 

Randall Fiertz 
Acting Director of Revenue 

2 


