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October 21, 2011

Benjamin G. Edelman
Assistant Professor
Harvard Business School
Soldiers Field

Boston, MA 02163

Dear Mr. Edelman:

This is in response to your letter of May 23, 2011. This response is not a binding “Opinion of
the Tax Commissioner” as provided for in Ohio Revised Code (“R.C.”) 5703.53. Any comments
in this letter are of an advisory nature from the Sales and Use Tax Division.

Facts as Provided in your Letter of May 23, 2011

I write to inquire as to the tax treatment of certain online restaurant discount
vouchers. See, for example, Groupon.com. For specificity, consider a typical
offer: A consumer pays $20 on the Groupon web site and receives a printable
voucher for $50 of food at a participating restaurant.. The consumer dines at the
restaurant, ordering exactly $50 of food (based on ordinary posted prices).
Groupon reimburses the restaurant $15 (having deducted a $5 fee for itself). The
resulting question of sales tax: Should such a consumer pay tax on the amount the
full menu price of the meal ($50) or only on the amount the consumer actually paid

($20)?

Importantly, note that the underlying source of the discount is restaurants, not
Groupon. A restaurant agrees to accept reduced payment, below its ordinary menu
price, as a marketing strategy to attract customers. In this regard, the discount
looks like an ordinary restaurant coupon (printed in newspapers, mailed, etc.).
However, notice that a consumer must pre-purchase a Groupon voucher online -
yielding payments flowing from consumers to Groupon to the restaurant.

Reviewing the Ohio Administrative Code 5703-9-15, I see potential arguments for
application of provisions (B), (C), and (D)(2). On one hand, (B) is relevant in that
the restaurant itself funds the amount of the discount; the restaurant is not
reimbursed for the discount by a manufacturer or anyone else. The restaurant's
discount also tracks the "unreimbursed enhancement" flagged in (C). That said, a
restaurant does receive a partial payment - a portion of the consumer's prepayment
-from Groupon, in some respects similar to (D)(2). My sense, then; is that the
consumet's prepayment (in the example above, $20) should be taxed, but the
amount of the discount ($30) should not be subject to tax. But I look forward to
your thoughts on this question. '
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Note that I write as a lay person (an occasional user of such discounts, and an
educator who discusses such marketing methods with students), not as a restaurant
owner or operator.

Applicable Law

R.C. 5739.02 levies an excise tax on each retail sale made in Ohio. R.C. 5739.01(B)(1) defines
“sale” for Ohio sales and use tax purposes to include any transfer of title, possession, or a right to
use tangible personal property in Ohio and certain enumerated services. Only food that is
consumed on the premises is subject to sales tax. Ohio Const. Art. XII, §3. ;

R.C. 5739.01(PPP) defines “gift card” as follows:

“Gift card” means a document, card, certificate, or other record, whether tangible
or intangible, that may be redeemed by a consumer for a dollar value when making
a purchase of tangible personal property or services.

R.C. 5739.01(H)(1)(c)(v) excludes from price:

The dollar value of a gift card that is not sold by a vendor or purchased by a
consumer and that is redeemed by the consumer in purchasing tangible personal
property or services if the vendor is not reimbursed and does not receive
compensation from a third party to cover all or part of the gift card value. For the
purposes of this division, a gift card is not sold by a vendor or purchased by a
consumer if it is distributed pursuant to an awards, loyalty, or promotional
program. Past and present purchases of tangible personal property or services by
the consumer shall not be treated as consideration exchanged for a gift card.

Further, Ohio Admin. Code 5703-9-15(D) provides:

(D)(1) Coupons, coupon books, and gift certificates which are sold, either by the
vendor which anticipates redeeming them or by any corporation, association, or
other person for use among a variety of vendors, are not to be treated as the sale of
tangible personal property and no tax should be collected on such sales.

(2) When a purchased coupon, coupon book, or gift certificate is used to purchase
taxable tangible personal property or services, the price for tax purposes is the
selling price of such property or services before application of the discount or gift
certificate amount.

Question Asked and Response

Please explain how Ohio sales tax applies to Groupon.
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For purposes of Ohio sales tax, a Groupon is treated like a purchased gift card or gift certificate.
The sale of the Groupon is not subject to sales tax. However, at the time the Groupon is
redeemed, sales tax is due on the entire value of the tangible personal property or food consumed
on the premises. In other words, if a consumer purchases $50 worth of tangible personal
property or food that is consumed on the premises with a Groupon that was purchased for $20,
the consumer must pay sales tax on the full $50. The value of the Groupon is not excluded from
the tax base under R.C. 5739.01(H)(1)(c)(v) because the consumer purchases the Groupon.

Please be aware that my answers in this letter are based on my understanding of the facts as you
provided them. If the facts are different or change, my responses could change.

I hope this information is helpful. If you need anything further, please contact me.

Phyllis J/Sham Zgga‘/ugh >,

Counsel, Sales & Use Tax Division
614-466-4810
phyllis_shambaugh@tax.state.oh.us




